Sinuiksi-vertaisvälitys – keskustele luottamuksellisesti vertaisen kanssa puhelimessa

sinuiksi-3-vertaiskanny

Valtakunnallinen Sinuiksi-tuki- ja neuvontapalvelun kautta pääset keskustelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön tai läheisiin kuuluvan vertaisen kanssa. Tutustu alla olevaan listaan tällä hetkellä mukana olevista eri-ikäisistä ja -taustaisista puhelinvertaisistamme mukana mm. aseksuaali, panseksuaali, transvestiitti, muunsukupuolinen, lesbo, homo, bi, sateenkaarinuoren vanhempi, transfeminiini, transmaskuliini sekä sateenkaarihenkilöitä, jotka voivat keskustella hengellisyydestä, mielenterveydestä tai päihdetaustasta omien kokemustensa pohjalta.

Puhelinvertaisemme ovat luotettavia vapaaehtoisia, joilla on vaitiolovelvollisuus. Vertainen on kanssaihminen, joka on kokenut tai on läpikäynyt jotain samantapaista omassa elämässään.

Halutessasi jutella vertaisen kanssa, toimi seuraavasti:

Varaa puhelinaika toivomasi vertaisen kanssa Sinuiksi-palvelun numerosta 044 300 2355 maanantai- ja torstai-iltaisin klo 19–21 tai arkipäivisin klo 10-15 numerosta 040 5107488. Voit myös lähettää tekstiviestin tai sähköpostia osoitteeseen: neuvontapalvelu@sinuiksi.fi.

Sinuiksi-puhelinvertaisina toimivien vapaaehtoisten kuvaukset:

Jonsu: ”Parinkympin pykälän ohittanut nuori homomies. Olen elänyt jo useamman vuoden vakavassa parisuhteessa. Koen vahvasti kuuluvani homo-lokeroon ja minulle se tuo tietynlaista turvaa ja varmuutta. Keskustelen mielelläni ulostuloon, homoseksuaalisuuteen ja sen alakulttuureihin liittyvistä aiheista sekä kiusaamiskokemuksista ja mielenterveysasioista.”

Karoliina: ”Olen 71-vuotias transvestiittimies, olen tullut kaapista vasta 3-4 vuotta sitten. Ikääntyminen on tärkeä aihe. Uskon ymmärtäväni myös nuoria, olenhan ihmetellyt itseäni murrosiästä alkaen.”

Lauri: ” Olen keski-ikäinen mies, ja määrittelen itseni biseksuaaliksi, mutta minusta on rakastua ihmiseen. Keskustelen mielelläni myös hengellisistä kysymyksistä, sillä omaan ulostulooni vaikutti keskeisesti uskonnollinen taustani.”

Laura: ”Hei. Olen 38-vuotias nainen Sisä-Suomesta. Olen seksuaaliselta suuntautumiseltani aseksuaali ja annan mielelläni vertaistukea aseksuaalisuuteen liittyvissä asioissa

Mari: ”Olen 48-vuotias nuoren aikuisen homomiehen äiti. Olen aina pitänyt itseäni hyvinkin avarakatseisena, mutta kuitenkin poikani homous herätti aikoinaan minussakin monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Nykyään olen asian kanssa sinut ja koen, että oma maailmankuvani on entisestään avartunut. Minulle voit soitella, jos sinua mietityttää lapsesi seksuaalisen suuntautumisen mukanaan tuomat tunteet suhteessa äitiyteen, parisuhteeseen, lapsen sisaruksiin tai ympäristön reaktioihin. Kuljen mielelläni rinnallasi kappaleen matkaa jakaen kokemuksia ja ajatuksia.”

Moppe: ”Heippa! Olen kohta viiskymppinen nainen. Minun kanssani voi keskustella suomeksi ja ruotsiksi hengellisyydestä ja seksuaalisuudesta, lastenkasvatuksesta ihan raskauksista, synnyttämisestä ja imettämisestä teinikriiseihin ja tyhjän pesän aiheisiin asti, biseksuaalisuudesta, parisuhdevaikeuksista, kirkoista, uskonnoista, pakanuudesta ja bdsm-aiheista. Ihmisten kaikenkarvaiset halut, unelmat ja mieltymykset liittyen sekä uskoon että seksiin ovat tuttuja asioita. Oikeus mielen ja ruumiin mielihyvään ja terveyteen ovat minulle ensisijaista. Puhelinvertaisena kuuntelen ja tuen.”

Pirjo 40v: ”Keskustelen mielelläni vanhempien kanssa, joilla on sateenkaarilapsi/- nuori. Oma nuoreni on transpoika, jonka kanssa olemme luoneet uutta ja toisenlaista, mutta yhteistä tarinaamme kohta 4 vuoden ajan. Hän aloitti transprosessin ollessaan yläasteella, olimme aavistaneet hänen tilanteensa jo noin 10 vuoden ajan. Meille asia toi tullessaan monia erilaisia tunteita, tärkeintä on ollut nähdä, että omat huolet ja pelot eivät ole käyneet toteen ja elämä kantaa nuorta hyvin. Keskustelen mielelläni myös aiheesta, josta ei juurikaan kirjoiteta tai puhuta. Puolisoni tuli kaapista ulos 4 avioliitovuoden jälkeen ja olemme nyt avioeron jälkeen olleet 15 vuotta parhaat ystävät. Itselleni asia oli yllättävä ja alkuhämmennyksen jälkeen löysimme yhteisen tavan jatkaa eteenpäin vanhempina lapsillemme parisuhteen kariutumisesta huolimatta – ilman katkeruutta tai syyllisyyttä /syyllistämistä.”

Raimo: ”Olen 64-vuotias. Minulla on kokemusta erilaisista mielenterveyteen liittyvistä kysymyksistä. Olen tehnyt työtä vertaistukihenkilönä mielenterveysasioissa nyt kahdeksan vuotta. Keskustelen mielelläni parisuhdeasioista oman pitkän kokemuksen pohjalta. Samoin minulle ovat tuttuja omaan seksuaaliseen identiteettiin liittyvät vaiheet ja kysymykset, myös sm, leatherman ja porno. Tämä myös oman kokemuksen pohjalta. Myös seksuaalihyvinvointiin ja ikääntymiseen liittyvät asiat ovat minulle omakohtaisesti tuttuja.”

Roni: ”Olen 33 vuotta vanha, cp-vammainen, pyörätuolia käyttävä homo, joka on toiminut vertaisena pitkään muissa järjestöissä.”

Satu Elena: ”Hei! Olen -63 syntynyt nainen, taustaltani transsukupuolinen, korjausprosessin pitkän tien taivaltanut. Arvostan naista itsessäni ja kunnioitan sitä historiaa joka minut tähän muovasi. Olen tuntenut aina vahvasti siten, että ihminen saa olla, elää ja rakastaa kuten oma sydän sanoo. Huomasin tosin varhain että se ei pelkästään ole oma asiani, vaan koskettaa monin tavoin läheisiä ihmisiä. Perhe ja parisuhde ovat hyvin tärkeitä elämässä… silloinkin kun sukupuoli on korjaustilassa. Olen ollut aiemmin vertaistuki-ja yhdistystoiminnassa, liittyen moninaisuutta koskeviin kysymyksiin, erityisesti transihmisten kohdalla. Olen saanut myös kouluttautua tukihenkilö- ja seksuaalineuvontatyöhön. Pohditaan, keskustellaan ja kuunnellaan. Kuljetaan kappaleen matkaa samaa polkua tällä elämän mittaisella, sateenkaaren värittämällä… moniNaisella matkalla.”

Sisu: ”Olen panseksuaalinen, transtaustainen mies ja tullut kaapista varmasti 100 kertaa, eikä riitä. Olen kärsinyt yksinäisyydestä, masennuksesta ja koulukiusaamisesta. Olen käynyt läpi transprosessin ja tutustunut moniin erilaisiin vertaistuen muotoihin siinä samalla. Tällä hetkellä tutkiskelen, millaista elämä on kaiken tämän jälkeen.”

Tane: ”Olen akateemisesti koulutettu homo. Opiskelu aikoina isossa kaupungissa oli aikaa viettää vapaamuotoista elämää, mutta muutettuani pienelle paikalle, jouduin kiusatuksi kaapista ulostuloni myötä. Tuostapa seurasi päihteillä helpoitettu elämän hakeminen ja työn yhdistäminen. Seurauksena masennus ja ahdistus, jotka edelleenkin vaivaa.”

Umma: ”Hei. Olen vuonna 1954 syntynyt lesbo. Olen raitistunut ja puhdas, entinen sekakäyttäjä. Oma kaapista ulostuloni ja oman identiteetin löytyminen olivat tärkeitä uuden päihteettömän elämän alkamiseksi. Keskustelken mielelläni myös hengellisyydestä ja mielenterveydestä.”

Ville: ”Olen 54-vuotias ja olen ollut avoliitossa 16 vuotta josta rekisteröidyssä parisuhteessa 11 vuotta. Olen toiminut pitkään vertaisena ja mielenterveyden moniongelmaisuus on minulle henkilökohtaisesti tuttua. Keskustelen mielelläni perheessä kohdatuista haasteista mm. narsismista ja alkoholismista sekä muuttuvista elämäntilanteista pitkällä elämänkokemuksella höystettynä. Keskustelen mielelläni myös seksuaaliseen hyvinvointiin liittyvistä ongelmista omakohtaisen kokemuksen pohjalta.”

Vikke: ”Olen muunsukupuolinen, sukupuoleni ei asetu kahtiajakoon mies/nainen. Vaikeiden vuosien jälkeen luotan vahvasti siihen, että olen arvokas juuri tällaisena ja saan olla näkyvä. Korjaavat hoidot eivät ole minulle tällä hetkellä ajankohtaisia. Keskustelen mielelläni kanssasi luottamuksellisesti ruumiillisuudesta, seksuaalisuudesta, ulostulosta ja sosiaalisen tilan ottamisesta muunsukupuolisen näkökulmasta. Kanssani voit puhua myös kristillisistä/hengellisistä teemoista.”

sinuiksi

Share Button