Oriveden valtuustoaloite ”terveistä” sukupuolirooleista

Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Minna Minkkinen

Twitteristä sain harmikseni lukea kuuden Oriveden valtuutetun valtuustoaloitteesta, jossa toivotaan sukupuolen moninaisuudesta puhumisen lopettamisesta Oriveden palveluissa.

Olisi syytä muistuttaa valtuutettuja tasa-arvolaista.
Se yksiselitteisesti velvoittaa viranomaisia edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista. Ei siis enää riitä, että ei syrjitä, vaan kuntia velvoitetaan edistämään yhdenvertaisuutta. Valtuutettujen ideologiat eivät mene lain yläpuolelle.

Sukupuolen moninaisuus on tosiasia ja sen kieltäminen on haitallista erityisesti lapsille ja nuorille. Sateenkaarinuorilla (seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret) on kohonnut itsemurhariski. Aikuisten ja etenkin kuntapäättäjien tehtävä on taata lapsille ja nuorille sellaiset kasvuolosuhteet, että he voivat olla turvallisesti sellaisia kuin ovat. Siihen ei kuulu aloitteen kaltainen transfobinen sukupuolen moninaisuuden kieltäminen.

Sukupuolen moninaisuuden tunnistaminen ei tarkoita, etteikö olisi tyttöjä ja poikia, päinvastoin, siinä huomioidaan, että tyttöjen ja poikien lisäksi on monia muita sukupuoli-identiteettejä. Ymmärtämällä sukupuolen moninaisuutta ja tukemalla kaikkia lapsia, nuoria ja aikuisia kunnioittamaan jokaisen oikeutta itsemäärittelyyn, lisäämme meidän kaikkien hyvinvointia.

Ei ole keneltäkään pois, kun lisäämme yhdenvertaisuutta.

Minna Minkkinen
Pirkanmaan Setan puheenjohtaja

Kouluterveyskyselyssä (2017) yli 5 prosenttia kertoi sukupuolekseen jonkin muun kuin syntymässä määritetyn.

Lähteitä:

Opetushallitus (2015) – Tasa-arvotyö on taitolaji – Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen 

Sukupuolen moninaisuus esiteltynä Tasa-arvovaltuutetun sivuilla

STM (2015) – Tasa-arvo, oppilaitokset ja moninaisuus

Sinuiksi-palvelun Turvallisen ulostulon opas (2017):

Share Button