Nuorten Manse Pride: Oletko sinä läheistesi puolella ilman oletuksia?

Vuosi 2020 jää historiaan vuotena, jolloin Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjesti ensi kertaa pride-viikon.
Muistan elävästi, miten marraskuussa useampi henkilö olisi voinut lyödä vetoa siitä, ettei Tampereen kaupunki olisi tasa-arvon juhlavuotenaan kiinnostunut ottamaan vetovastuuta kaupungissa järjestetyn pride-tapahtuman toteutuksesta. Mutta kuinkas kävikään.

Olimme kevään kulussa järjestelleet Manse pride -viikkoa tiiviissä yhteistyössä. Rahoitus oli kunnossa, ihannetuottaja valittu, sitoutunut vapaaehtoisten joukko valmiina, kaikki oli kohdillaan, mutta sitten iski korona ja ymmärrettävästi hyllytimme koko tapahtuman, koska haluamme olla vastuullisia toimijoita.

Pian Tampereen nuorisopalvelu lähestyivät meitä uudelleen ja aikeissa oli kokeilla etäpride-viikon toteutusta: kokeilla jotain ihan uutta. Nuorisopalvelut lupasi kantaa järjestelyjen päävastuun ja me tietenkin halusimme olla mukana hyvässä yhteistyössä. Teemme muutenkin paljon yhdessä ja on antoisaa tehdä töitä tahon kanssa, joka ei vain palaveeraa, vaan pistää oikeasti töpinäksi.

Protesti ihmisyyden puolesta

Pride-historiaa sivuten ei ole ongelmatonta miettiä kuka pride-tapahtuman järjestää. On tärkeää, ettei järjestäjä itse ole osa syrjiviä rakenteita, jotka mahdollistavat eriarvoisen kohtelun. Tässä suhteessa Tampereen nuorisopalvelut on kaupungin esimarssija, joka pyrkii esimerkillisesti kaikessa toiminnassaan kohtaamaan kaikki nuoret omina itsenään taustasta riippumatta.

Pride-lähtölaukaus New Yorkissa merkitsi protestia ja mellakkaa virkavallan aiheuttamaa syrjintää vastaan. Vieläkään yhteiskunta ei ole täydellinen ja ihmisoikeusmarsseille ja mielenosoituksille on yhä tarvetta, jotta esimerkiksi translaki tai eheytyksenkielto saisivat arvoisensa huomion. Pelkäänpä, ettei avioliittolakikaan olisi vielä voimassa, ellei valveutuneet aktivistit olisi käynnistäneet kansalaisaloitetta asian läpiviemiseksi.

Siten pride-näkyvyyttä tarvitaan yhä yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä. Silti on ymmärrettävää, että osa sateenkaari-ihmisistä haluaisi iloita ja näkyä, pitää hauskaa julkisesti edes muutamana päivänä vuodessa ilman, että tunnelmaa ”ankeuttaa” ihmisoikeusnäkökulma. Mielestäni vaikuttaminen voi olla myönteinen, yhteinen tavoite ja ilon kautta tuotettua.

Lisäksi omassa työssäni, osana Sinuiksi-palvelun ammattilais- ja vapaaehtoistiimiä, korostuu yhä enemmän välttämätön tarve olla niiden nuorten ja eri-ikäisten ihmisten puolella, joilla ei ole esimerkiksi läheistensä, perheensä, opiskelu- tai työpaikkansa tai yhteisönsä silmissä mahdollisuutta osallistua pride-riemuun.
He pelkäävät syystäkin syrjintää, halveksuntaa ja eriarvoista kohtelua. Sellaisissa olosuhteissa ei tule ottaa kohtuuttomia riskejä oman turvallisuuden uhalla, vaan silloin tarvitse tukea, jotta ympäröivät ihmiset saadaan muuttamaan käytöstään, suhtautumistaan ja toimintaansa. Sirjintä on Suomessa kiellettyä ja siihen tulee puuttua. Vaikka moni asia alkaa olla paperilla kunnossa, ihmisten jokapäiväinen arki on yhä oletusten, ennakkoluulojen, syrjinnän, kiusaamisen ja vähemmistöstressin kuormittama. Pride voi olla keino, tehdä tämä eriarvoisuus näkyväksi.

Kukin meistä voi omalla esimerkillään tehdä oman ympäristönsä omille läheisilleen turvallisemmaksi. Tee kaapista ulostulo turhaksi ja kerro itse läheisillesi, että arvostat heitä juuri sellaisena kuin he ovat tai joksi he ovat tulossa.

Hyvää Manse pride-viikkoa!

Mikko Ala-Kapee
Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja, YTM
Seksuaalineuvoja
Pirkanmaan SETA ry
Sinuiksi-palvelu: https://www.sinuiksi.fi/

PS Tampereen kaupunki on tarkentamassa yhdenvertaisuussuunnitelmaansa ja sisäistämässä mitä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait edellyttävät kaupungin tarjoamilta julkisilta palveluilta. Miten esimerkiksi palveluja käyttävät eri-ikäiset ja taustaiset asiakkaat voivat jo etukäteen vakuuttua, että voivat käyttää kyseistä palvelua kantamatta huolta syrjinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta, että kaikki työntekijät on perehdytetty sensitiiviseen kohtaamiseen ja että sitoumus lakien noudattamiseen löytyy helposti. Ohessa esimerkki THL:n kanssa kirjoitettuun blogiin, jossa esimerkkinä käytettiin sote-palveluja. Samoja periaatteita tulee noudattaa kaikissa julkisissa palveluissa.

Share Button