Pii Anttonen piirsi turvallisen tilan sarjakuvaksi

Piin Seikkailut Cismaailmassa -sarjasta tunnettu sarjakuvataiteilija Pii Anttonen on piirtänyt Pirkanmaan Setan vertais- ja toimintaryhmissä käytetyt turvallisen tilan ohjeet sarjakuvaksi.

Piirretty kerronta tekee ohjelistasta kiinnostavan ja herkullinen kuvitus houkuttaa herkemmin tutustumaan ohjeisiin. Leikkimielisen visuaalisuuden kautta pyritään myös havainnoimaan sääntöjen merkitystä.

Ohjeet auttavat arjessa

Vertaisryhmien ohjeet perustuvat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien edistämisvelvoitteen näkyväksi tekemiseen.

Ohjeet luovat turvallisempaa tilaa, sillä ne avaavat ne arvot ja säännöt, joihin Pirkanmaan Setan ryhmätoiminnassa sitoudutaan, jotta kaikilla olisi hyvä olla ja lupa olla oma itsensä mistään tekijästä riippumatta.

Pirkanmaan Setan yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa toteuttamat 20 ryhmää ovat suosittuja. Valtaosa ryhmistä on avoimia, ja kokoontumiskerrat löytyvät verkkokalenterista. Usein ensikertalainen ottaa ensin yhteyttä kuullakseen mitä ryhmissä tehdään ja miten voisi kokea olonsa luontevaksi aivan uusien ihmisten joukossa ja vieläpä niinkin herkkien teemojen kuin seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden yhteen tuomina.

Nyt ohjeet julkaistaan myös verkossa, jotta niihin tutustuminen madaltaa kynnystä tulla mukaan toimintaan.

Ohjeiden sisältö on tehty yhdessä ryhmänohjaajien ja ryhmäläisten, eli käyttäjien, kanssa. Itsestäänselvyyksistä tulee itsestäänselvyyksiä vasta kun asia on sovittu yhdessä. Yhteiset pelisäännöt luovat turvaa.

Erityisesti sateenkaarisensitiivisyyttä on hiottu, sillä moni pääsee yhteiskunnan ympäröiviä oletuksia, ennakkoluuloja ja syrjintää pakoon vain tietoisesti, yhdessä luoduissa turvallisissa tiloissa.

Sarjakuvaksi piirretyt ohjeet viestivät myös, että kaikkien huomiointi on hyväntuulista jokaisen arvostusta. Iloa nauttia hyvästä seurasta turvallisesti.

Ryhmät jäävät heinäkuussa tauolle ja palaavat asteittain elo-syyskuun taitteessa. Seuraamalla verkkokalenteria pysyy hyvin perillä tarjonnasta.

Turvallisen tilan ohjeista, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien soveltamisesta käytäntöön, yhdistyksen ryhmistä sekä Sinuiksi-palvelun toiminnasta antaa lisätietoja toiminnanjohtaja Mikko Väisänen: mikko AT pirkanmaanseta.fi

Share Button