Hivpoint: C-hepatiitti- ja hiv-pikatestausta Tampereella ti 21.11. klo 14–18.

 

Tervehdys Hivpointilta!

Eurooppalaista hiv-hepatiitti testausviikkoa vietetään vuonna 2017 jo viidettä kertaa. Testausviikon tavoitteena on kannustaa ihmisiä hiv- ja hepatiittitesteihin ja tulla tietoiseksi heidän statuksestaan.

Tampereen Hivpointissa järjestämme tämän viikon tiimoilta testausillan, jossa on mahdollisuus hivin lisäksi testauttaa hepatiitti C riskikartoituksen perusteella. Lisäksi teemme kuppa-, tippuri- ja klamydiatestejä. Lisätietoja seksitautien testaamisesta: miestenkesken.fi/klinikka. Pienistä tiloistamme johtuen voimme ottaa vain yhden asiakkaan kerrallaan – varaudu siis mahdolliseen jonoon!

C-hepatiitti- ja hiv-pikatestaustapahtuma Tampereella tiistaina 21.11. klo 14–18. Maksuton. Glögitarjoilu! Hivpoint, os. Aleksanterinkatu 29 A 29, Tampere

HEPATIITTITARTUNNAN VOI SAADA MYÖS SUOJAAMATTOMASSA SEKSISSÄ

A- ja B-hepatiitit

Hepatiitit ovat maailman yleisimpiä tauteja. Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote suojaa sekä A- että B-hepatiittiviruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Hepatiitti A tarttuu lähes aina saastuneen ruuan ja juoman välityksellä matkoilla maissa, joissa on huono hygieniataso. Seksitavoista peräaukon nuolemiseen liittyy tartuntariski.  Hepatiitti B leviää kuten hiv, suojaamattomassa seksissä tai veren välityksellä. Hepatiitti B tarttuu huomattavasti helpommin kuin hiv. Miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, on suositeltavaa ottaa A- ja B-hepatiitti yhdistelmärokote. A- ja B-hepatiittirokotteet ovat kansallisen rokotusohjelman mukaan maksuttomia homo- ja bimiehille.

C-hepatiitti

C-hepatiitti on Suomessa yleisin hepatiitti. Se tarttuu veren välityksellä. Mikäli seksin aikana elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta, riski on olemassa. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. Suurin osa sairastaa taudin oireettomana.

Noin 20–45 % akuuteista infektioista paranee spontaanisti alle viidessä vuodessa. Osa tartunnoista jää pysyväksi ja johtaa pitkän ajan kuluessa esim. maksakirroosiin. C-hepatiittiviruksen eteneminen on hyvin hidasta ja tavallisesti hoitoa ei aloiteta. Hoidon perusteena on merkittävä maksavaurio tai hiv-tartunta.

Hepatiitin testaaminen ja mahdollisen virustartunnan seuranta on tärkeää. Mikäli henkilöllä on hiv-tartunta, tulee C-hepatiitti hoitaa.

C-hepatiitin hoitomahdollisuudet ovat merkittävästi parantuneet kahden viime vuoden aikana. C-hepatiitin hoitoon on kehitetty useita lääkkeitä, joiden vaikutuksesta yli 90 % paranee 8–24 viikon hoidolla.

Seksiteitse tarttuvat taudit ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti miesten välisessä seksissä. Maailmalla miesten välisessä seksissä saadut C-hepatiitti tartunnat ovat lisääntyneen paljolti suojaamattoman anaaliseksin seurauksena. Suomessa C-hepatiitti tartuntoja todetaan vuodessa noin 1600, joista suurin osa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Alle 100 tartuntaa arvioidaan olevan seksiteitse saatu.

Miten C-hepatiitti tarttuu seksissä?

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattomassa anaaliseksissä, nyrkkinainnissa eli fistauksessa ja yhteiskäytössä olevien seksilelujen välityksellä, mikäli elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta. C-hepatiitti tartuntariski on siis suuri seksitavoissa, joissa voi esiintyä limakalvovaurioita ja verenvuotoa. Virus pysyy elimistön ulkopuolella tartuttavana huomattavasti pidempään, kuin hi-virus, joten C-hepatiitti tarttuu suojaamattomassa seksissä huomattavasti helpommin kuin hiv.

Miten suojautua?

C-hepatiitti virukselta suojautumiseen pätee samat turvallisemman seksin käytännöt kuin hiviltä suojautumiseenkin. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää kondomia ja vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Nyrkkinainnissa tulee käyttää kertakäyttöisiä hanskoja sekä runsaasti liukuvoidetta. Seksilelut tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää niiden suojana kondomia. Ryhmäseksitilanteissa kondomi tulee vaihtaa aina kuin seksikumppani vaihtuu ja hanskat tulee vaihtaa aina fistattavan vaihtuessa.

Tietoa ja tukea!

Hivpointin puhelinneuvonta, nettineuvonta ja chat vastaavat aiheeseen liittyviin kysymyksiin. Ole yhteydessä, jos asia askarruttaa omalla kohdallasi!

Puhelinneuvonta ma-to klo 10.00-15.30 puh 0207 465 754

Chat maanantaisin klo 10.00-15.30 www.hivpoint.fi

Miesten kesken- chat keskiviikkoisin klo 13.30-16.00 ja kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 19.30-23.00 www.miestenkesken.fi.

Terveisin

Katariina Huuhka
katariina.huuhka@hivpoint.fi
puh 050 469 2061
@checkpointfinland (Facebook ja Instagram)
@checkpointfin (Twitter)

Share Button