1.12. Hyvää Maailman aids-päivää!

katariina-huuhka

Maailman aids-päivää vietetään kansainvälisesti 1.12. Maailman aids-päivän tavoitteena on muistuttaa ihmisiä hi-viruksesta ja siltä suojautumisesta sekä osoittaa tukea hiv-tartunnan saaneille.

Hiv-tukikeskus täytti lokakuussa 30 vuotta. Paljon olemme tuona aikana tehneet työtä hiv-tietoisuuden lisäämiseksi ja seksuaaliterveyden parantamiseksi. Paljon on kuitenkin vielä työtä jäljellä; hiv-tartuntojen ennaltaehkäisy, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tietoisuuden lisääminen sekä hiv-positiivisten ja heidän läheistensä tukeminen. Juhlavuoden kunniaksi uudistamme nimemme: vuoden vaihteen jälkeen olemme Hivpoint!

Suomessa on todettu 2010-luvulla noin 150-180 hiv-tartuntaa vuosittain. Suomen hiv-tartunnat ovat pääsääntöisesti tapahtuneet seksiteitse, piikkihuumeiden käyttäjien tartuntoja todetaan muutama vuodessa. Tartunnoista noin 30% on tapahtunut miesten välisessä seksissä. Suomessa huolestuttavaa on, että hiv-testeissä käydään liian vähän. Hiv-tartunnoista kaksi kolmasosaa todetaan silloin, kun lääkitys olisi jo pitänyt aloittaa. Tartunnasta on usein ehtinyt kulua monta vuotta. Suomessa hi-virus tarttuu yleisimmin henkilöltä, joka ei ole käynyt hiv-testissä eikä ole itse tietoinen tartunnastaan. Tämä kertoo siitä, että testiin pääsy voi olla vaikeaa, testissä käymiselle ei koeta tarvetta tai ehkä tieto tartunnasta tuntuu pelottavalta.

Hiviin on nykyisin olemassa erittäin tehokas lääkehoito. Virusta ei pystytä täysin poistamaan elimistöstä mutta lääkkeillä voidaan estää sen lisääntyminen. Käytännössä toimivalla lääkehoidolla oleva hiv-positiivinen ei ole tartuttava edes suojaamattomassa seksissä!

Hiv-testeihin voi hakeutua Pirkanmaalla moneenkin paikkaan; oma terveyskeskus, opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto, yksityiset lääkäriasemat, Sukupuolitautien poliklinikka, Hatanpään terveysasema ja Hiv-tukikeskus. Jos on ollut sellaista seksiä, jossa esiliukastetta, spermaa, emättimen eritteitä tai verta on päässyt peräaukon, peniksen, emättimen tai suun limakalvoille, hiv-testi voi olla aiheellinen. Syljen välityksellä hiv ei tartu. Hiv- testin tulos on luotettava 1-3- kuukautta riskitilanteesta. Tietenkin kannattaa aina myös muistaa muut seksitaudit! Ne voivat kaikki olla myös oireettomia ja voivat tarttua myös nielun tai peräaukon limakalvoille. Klamydian ja tippurin voi testauttaa 2 viikon kuluttua suojaamattomasta seksitilanteesta, kupan noin kuukauden kuluttua. Myös B- ja C-hepatiitti voivat tarttua seksissä. C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä ja esim. fistauksessa voi olla siihen riski.

Lisätietoja hivistä ja muista seksitaudeista saat esimerkiksi meidän neuvontapuhelimestamme, joka vastaa maanantaista torstaihin klo 10-15.30 numerosta 0207 465 705. Sieltä voi myös varata ajan hiv-testiin. Myös nettisivuiltamme löytyy paljon tietoa www.hivtukikeskus.fi. Hiv-testausta Hiv-tukikeskuksen Tampereen toimipisteessä on pääsääntöisesti joka torstai. Lisäksi kerran kuukaudessa keskiviikkona on CHECKPOINT.2- testaus miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Tämän testauksen kellonajat ja päivämäärät saat puhelinneuvonastamme tai www.miestenkesken.fi.

Hyvää Maailman aids-päivää ja rauhallista joulun odotusta,

Katariina Huuhka

Hiv- tukikeskus/ Tampere

Share Button